Kategorijas

Laika ziņas
Rīga

Nakts, 21.09.2014
 +9..+11 °C
Vējš:  DA, 2 m/s

Rīts, 21.09.2014
 +10..+12 °C
Vējš:  DA, 3 m/s

Diena, 21.09.2014
 +16..+18 °C
Vējš:  DA, 4 m/s

Vakars, 21.09.2014
 +12..+14 °C
Vējš:  DA, 3 m/s

Citas prognozes

VeselībaBez mītiem par selēnu

Ir labi zināms, ka selēna lietošana uzturā ir svarīga veselīgai imūnreakcijai. Selēns ir nepieciešams imūnsistēmas pareizai funkcionēšanai, tas spēlē lomu vīrusu, AIDS nomākšanā. Selēna nepietiekamība ir saistīta ar samazinātu imūno šūnu skaitu, paātrinātu slimības progresēšanu un augstu miršanas risku HIV/AIDS slimniekiem. Antioksidanti uztura elementi, piemēram, selēns, palīdz aizsargāt šūnas pret oksidācijas stresu, tāpēc potenciāli palēnina slimības progresēšanu. HIV-pozitīvajiem indivīdiem ir svarīgi arī lietot ieteikto selēna daudzumu savā diētā.

Selēns ir īpaši nepieciešams cilvēkiem, kuri hroniski slimo ar infekcijas un/vai alerģiskām slimībām (bronhiālā astma, hroniskā obstruktīvā plaušu slimība, saistaudu patoloģija, artrīti). Oksidācijasstresa klātbūtnei var būt svarīgas sekas astmas patoģenēzē. Oksidācijas stress var plaušās mainīt līdzsvaru starp iekaisumu veicinošo mediatoru un antioksidantu enzīmu gēnu izteiktību par labu iekaisuma mediatoriem,savukārt selēnsvar regulēt iekaisuma mediatorus astmas gadījumā.

Ir pierādīts arī, ka selēns piedalās novecošanas procesa palēnināšanā, un tam ir aizsargājoša iedarbība pret dažām vēža formām. Selēns var veicināt vīriešu auglību. Tagad ir pieejams pietiekams daudzums pierādījumu, lai ieteiktu selēna piedevas koronārās sirds slimības profilaksei. Selēns var mazināt mirstību no sirds un asinsvadu slimībām, t.sk. cukura diabēta gadījumā. Selēns pieder antioksidantu grupai, kas var ierobežot maza blīvuma lipoproteīnu (LDL, jeb tā sauktā sliktā holesterīnu) oksidēšanos, tādējādi palīdzot novērst koronāro artēriju slimību.

Vairāki pētījumi snieguši neapgāžamus pierādījumus, ka selēns ir labvēlīgs gan pats par sevi, gan arī kopā ar citiem uzturā lietojamiem mikroelementiem. Tāpēc selēna metabolisma farmakoloģija, bioloģija un bioķīmija pašlaik ir kļuvusi par intensīvas intereses priekšmetu.

Selēns ir svarīgs mikroelements, sēra analogs ar augstu ķīmisko aktivitāti. Ar vairāk nekā 30 zināmu selēnproteīnu, enzīmu starpniecību tas ir iesaistīts vairākos galvenajos metabolisma procesos. Selēnsir mikroelements, nepieciešams mazos daudzumos, bet lielākos daudzumos tas var būt toksisks. Atzīts, ka selēna nepietiekamība veicina dažas slimības. Selēns ir āķīga diētas mīkla, jo tam ir divējāds statuss kā augsti toksiskam, bet vitāli nepieciešamam mikroelementam. Augsts selēna līmenis asinīs (lielāks par 100 μg/dL) var izraisīt stāvokli, ko sauc par selenozi. Selenozes simptomi ietver sevī kuņģa-zarnu darbības traucējumus, matu izkrišanu, baltus plankumus uz nagiem, ķiploku smaku izelpā, nogurumu, uzbudināmību un nelielus nervu bojājumus. Atzīts, ka devas līdz 400 μg/dienā ir uzskatāmas par drošām gandrīz visiem cilvēkiem. Latvijā ieteicamā diētiskā deva (RDA) sastādīja 75 μg/dienā.

Organiskais selēnmetionīns ir selēna dominējošā forma asinīs. Tā līmenis organismā ir atkarīgs galvenokārt no selēna daudzuma diētā, kas savukārt ir saistīts ar selēna saturu augsnē. Augu barība ir galvenais selēna avots lielākajā daļā pasaules valstu.

Augi pārstrādā selēnu galvenokārt selēnmetionīnā (Se-Met) un iekļauj to proteīnā metionīna (Met) vietā. Augstākie dzīvnieki nespēj sintezēt Se-Met. Pārtikas produktos esošās selēna formas ietver sevī selēnmetionīnu (augu un dzīvnieku), kas sastāda pusi no uztura selēna ar bioloģisko pieejamību virs 90%; selēncisteīnu (dzīvnieku), arī ar augstu bioloģisko pieejamību; un neorganiskās formas, tādas kā selenāts un selenīts (piedevas) ar bioloģisko pieejamību virs 50%.

Paši galvenie selēna avoti uzturā ir gaļa, putnu gaļa, zivis un graudaugi; ļoti daudz selēna ir arī Brazīlijas riekstos un dažās zivīs. Uzturā lietojamais selēns, galvenokārt selēnmetionīns un selēncisteīns, apmierina diētisko vajadzību pēc selēnenzīmiem un proteīniem. Selēnproteīnu antioksidantu īpašības palīdz novērst brīvo radikāļu radītos šūnu bojājumus.

Neorganiskais selēns (selenīts un selenāts) ir pieejams tikai piedevu veidā, ir vispār mazāk bioloģiski pieejams un tā radītās fizioloģiskās reakcijas atšķiras no selēna organisko formu veidotajām.

Selēna bioķīmiskā un fizikāli ķīmiskā specifika ir selēncisteīna unikālo oksidēšanas-reducēšanas īpašību pamatā un nosaka tā izmantošanu tādos antioksidantu enzīmos kā glutationa peroksidāze (GPx), tioredoksīna reduktāze un selēnproteīns P (SeP). Šajā oksidēšanas-reducēšanas reakciju kontekstā notiek reaktīvā skābekļa metabolītu reducēšana ar glutationa peroksidāzēm, kas palīdz saglabāt membrānas veselumu, samazina skābekļa izraisītos lipīdu, lipotroteīnu un DNS bojājumus. Gan glutationa peroksidāze, gan arī tioredoksīna reduktāze katalīzē reakcijas, kas nepieciešamas šūnu sastāvdaļu aizsardzībai pret oksidācijas un brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem. Organisma imūnsistēma dabīgā veidā ražo brīvos radikāļus, kas var palīdzēt iznīcināt uzbrucējus organismus un bojātos audus, taču var arī bojāt veselos audus. Selēns kā antioksidants var palīdzēt kontrolēt brīvo radikāļu līmeni.

Metabolisma procesus, kas rada oksidantus un antioksidantus, regulē ģenētiskā nosliece un arī vides faktori. Dzīvesveida izmaiņas, tai skaitā palielināta vides piesārņošana, atrašanās saulē un diētas paradumi maina organisma reakciju uz reaktīvajiem skābekļa veidiem. Aizsardzības mehānismi pastiprinās, lietojot uzturā vairāk antioksidantu un mikroelementu. Selēna saturs pārtikā ir atkarīgs no selēna satura augsnē vietās, kur auguši pārtikā izmantojamie augi vai dzīvnieki. Pastāv ļoti lielas ģeogrāfiskās atšķirības selēna saturā augsnē un pārtikā, un tāpēc arī selēna lietošanā un koncentrācijā cilvēku asinīs un audos. Ekoloģiskās izmaiņas un lauksaimniecības prakse var samazināt selēna koncentrāciju augsnē. Tāpēc ir svarīgi izmantot vietējos datus selēna līmeņa novērošanā un interpretēšanā.

Augsnēs ap Baltijas jūru, dažās Ķīnas un Krievijas daļās ir ļoti zems selēna daudzums. Šajos reģionos bieži tiek atzīmēta selēna nepietiekamība, jo lielākā daļa pārtikas šajos reģionos tiek audzēta un patērēta uz vietas.

Divdesmit seši pētījumi Eiropā kopš 1990. gada ziņojuši par vidējo selēna koncentrāciju plazmā zem 100 μg/L līmeņa, kas noteikts kā nepieciešamais GPx piesātināšanai un aizsardzībai pret vēzi. Desmit no šiem pētījumiem ziņoja par selēna līmeni plazmā līdz 70 μg/L. Latvijā pastāv Se deficīts augsnēs un populācijā samazināts Se līmenis asinīs: vidēja selēna koncentrācija plazmā ir 46 μg/L.

Selēna piedevas pēdējā laikā pārvietojas no uztura nepilnību korekcijas sfēras uz farmakoloģisko līdzekļu klīnisko nozari. Selēna savienojumu bioķīmija un farmakoloģija pašlaik ir intensīvas intereses objekti, īpaši no sabiedrības veselības viedokļa: samazinātā selēna koncentrācija asinīs Latvijā un Eiropas Savienības valstīs ir potenciāli saistīta ar sabiedrības veselību, īpaši sakarā ar hronisko slimību izplatību Rietumu pasaulē, piemēram, vēzis, sirds un asinsvadu slimības, bronhiālā astma. Pierādījumi, uz kuriem tiek pamatota vajadzība pēc selēna, ir uzskatāmi par labiem salīdzinājumā ar citiem uztura elementiem veltītajiem. Antioksidantu kompleksiem ar selēnu varbūt arī terapeitiska vērtība slimības attīstību rādošo oksidatīvo biomarķieru novērošanā. Turklāt šādu inovatīvo antioksidantu kompleksu izstrāde var būt terapeitiski noderīga oksidācijas un iekaisuma biomarķieru novērošanā astmas, cukura diabēta, artrīta, koronārās sirds slimības progresēšanā. Pateicoties selēna svarīgās bioloģiskās lomas augošai atzīšanai, tiek izstrādāti vairāki jauni farmakoloģiskie līdzekļi: gan uz selēna pamata, gan arī specifiskus selēna metabolisma aspektus ietekmējoši. Selēns ir efektīvs, un to ir jāapsver kā papildus terapiju pacientiem, kuriem ir ievērojamas neapmierinātas vajadzības, neraugoties uz vislabāko pieejamo terapiju.

Selēnaavoti uzturā(pārtikas produktos)

Pārtika

Selēna saturs (μg/g)

Brazīlijas rieksti

15,32

Kviešu milti

0,01-0,55

Lēcas

0,4

Garneles

0,49

Gaļa, zivis, olas

0,01-0,36

Aknas, nieres

0,14- 1,1

Piens un piena produkti

0,001-0,17

Pupiņas

0,16

Augļi un dārzeņi

0,001-0,022

Publicēts: 30.08.2007 16:46 [-3:+3]
Atslēgvārdi: selēns